torstai 5. joulukuuta 2013

Kuppikynttilöitä


Tein viikko sitten kuppikynttilöitä joululahjaksi sukulaisille. Ajattelin jakaa ohjeen täälläkin, vaikka moni teistä on lukenut sen jo Terriblestä. Tässä oiva joululahja, joka valmistuu päivässä!

Ohje kuppikynttilöihin
 
Tarvitset:
vanhoja (tai miksei uusia) kynttilöitä
sydänlankaa (voit hyödyntää kynttilän omia tai ostaa askarteluliikkeestä)
(kynttiläväriä ja/tai tuoksuöljyä)

1. Paloittele suuret kynttilät pienemmiksi. Poista kynttilöistä sydänlangat.2. Lämmitä kynttilän palasia miedolla lämmöllä. Käytä astiana vanhaa kattilaa tai metalliastiaa, jonka laitat kattilan vesihauteeseen. Massan sekaan ei saa mennä vettä!3. Itse käytin kynttilöitä tehdessä vanhojen kruunukynttilöiden sydänlankoja. Koska langat melkein katkesivat muutamasta kohdasta, ajattelin korjata asian. Se onnistuu laittamalla langat sulaneeseen steariiniinja tämän jälkeen nostetaan ne leivinpaperille esim. grillitikun avulla.


Steariinin vähän jäähtyessä muotoillaan langat ehjiksi. Tämä auttaa myös langan palamisen nätisti.

4. Asetetaan sydänlangat mukeihin. Itse kastelin hieman langan päätä steariinissa ja laitoin sen keskelle kupin pohjaan. Sitten langan viereen laitoin lankaa tukemaan kyniä, jotta lanka ei liikkuisi mahdottomasti. Jos ostat sydänlankaa tai lankasi ovat pidempiä kuin minun, suosittelen, että kierität lankaa kynän ympäri ja jätä roikkumaan vapaasti (tällöin en suosittele steariiniin upottamista, sillä lanka on jämäkkää) tai liimaa kiinni pohjaan. Voit myös liimata/teipata langan kynään kiinni.Omat kupposeni. Kannattaa laittaa leivinpaperi suojaksi kuppien alle!5. Kaadetaan steariini kuppeihin. Itse suosittelen, että ei yritä tarkasti tähdätä rakoon vaan reippaasti kaataa kynien läpi. Itse asiassa lanka pysyy näin jähmettymisen ajan paremmin kiinni kynässä.. Huomioi se, että lanka pehmenee taas kuuman steariinin takia..6. Kun massa on jäähtynyt, voidaan poistaa kynät ja leikata ylimääräinen lanka pois. Siisti myös mahdolliset ylimääräiset treariinivanat kupin reunoilta, jos niitä kaataessa on syntynyt.Kynttilä jähmettyy sillä tavoin hassusti, että keskustaan tulee tuollainen kolo (eli sitä ei tarvitse säikähtää). Voit siis sulattaa lisää steariinia ja täyttää aukon, kun massa on tarpeeksi jäähtynyt. Lopputuloksesta tulee kauniin tasainen.Jos haluat värillisiä kynttilöitä
Käytä värillisiä kynttilöitä massana
Sekoita steariinin joukkoon kynttiläväriä.

 Jos haluat tuoksua kynttilään
Käytä tuoksun sisältäviä kynttilöitä massana
Käytä tuoksuöljyä (tarkista sen käytettävyys kynttilöissä!)

Älä lisää mitään ylimääräistä steariinin joukkoon, jotta tuote on turvallista polttaa!

Jos olet samanlainen sottapytty kuin minä, niin tässä pari neuvoa steariinin poistamiseen pinnoilta:

Steariinia kankaalla:
Silitä steariini paperin läpi, jolloin steariini imeytyy paperiin

Steariinia lattioilla tai seinillä:
Ensiksi laita steariinin päälle esim. pakastepussi. Kylmänä se kovettuu ja on helpompi raaputtaa pois. Kokeile loppujen poistamista esim. saippuavillan kanssa.. Hätätilanteessa silitä paperin läpi.

Täällä vielä ohje kynttilöihin, jossa on käytetty kerroksittain väriä sekä ohje kynttilöihin, jotka on tehty kertakäyttösampanjalasien avulla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti